Condoléances voor Baljakin na titel


NK DAMMEN Arnhemse grootmeester krijgt vlak na derde titel bericht van overlijden moeder Tamara

Dood van moeder Tamara werpt zware zware schaduw over derde Nederlandse damtitel. Arnhemse grootmeester vliegt daags na huldiging naar Rusland.


door Marco Houterman | De Gelderlander, regiosport Arnhem


Hij had zich zojuist weer verzekerd van het Nederlands damkampioenschap, maar in plaats van felicitaties nam Alexander Baljakin condoléances in ontvangst. De plotselinge dood van zijn moeder Tamara degradeerde zijn derde Nederlandse titel op rij tot bijzaak.

Baljakin beleefde zaterdag een bizarre slotdag van het NK in Wapenveld. Direct nadat de 50-jarige Arnhemse Rus zich met winst op Martijn Rentmeester in stijl naar titelprolongatie had geschoven, kwam het bericht door dat zijn moeder op 83- jarige leeftijd in zijn geboortestad Archangelsk was overleden.
Tamara werd kort voor de start van het NK getroffen door een hartinfarct en lag sindsdien in het ziekenhuis. „Vanmorgen moest ze een operatie ondergaan. Daarbij traden complicaties op en die zijn haar uiteindelijk fataal geworden”, vertelde Paul Visser, KNDB-bureaumedewerker en persoonlijke vriend van de in december 2010 tot Nederlander genaturaliseerde Rus. De gezondheidsproblemen van zijn moeder waren voor Baljakin geen reden om het NK te laten lopen. Visser: „We wisten dat ze slecht lag, maar haar situatie was niet zo alarmerend dat Alexander dit toernooi niet had kunnen spelen.”

Duidelijk is wel dat de titelverdediger zijn hoofd de voorbije anderhalve week niet alleen bij het geblokte bord had. „ Ik zat met mijn gedachten vooral bij haar”, vertelde de zichtbaar zwaar aangedane Baljakin in gebrekkig Nederlands. „Ik heb dagelijks geïnformeerd naar haar toestand, gehoopt dat het beter zou gaan en tussendoor geprobeerd om mijn partijen tot een zo goed mogelijk einde te brengen.”

Baljakins vrouw Tanya fungeerde zaterdag als de boodschapper van het slechte nieuws, maar ze belde pas nadat Baljakin de titelstrijd in zijn voordeel had beslist. „Ik vermoed dat Tanya het bewust stil heeft gehouden tot Alexander klaar was met zijn partij om zo zijn aandacht niet verder te verstoren”, dacht Visser. De bondsofficial kent Baljakin al sinds eind jaren tachtig toen de grootmeester nog tweewekelijks per trein (!) vanuit de voormalige Sovjet-Unie naar Nederland kwam om zijn club DV Huissen aan de punten te helpen. Logeren deed de vriendelijke Rus bij Visser, die eenmaal een tegenbezoek bracht en bij die gelegenheid Tamara leerde kennen. „Een ontzettend lieve vrouw, die heel dik was met Alexander. En Alexander met haar.”

Baljakin was enig kind en heeft zijn vader nooit gekend. Mede daardoor was de band met zijn moeder een zeer hechte. „Toen ik een jaar of vijf was daagde ze me voor het eerst uit voor een dampartij”, herinnerde Baljakin zich. „Dat was nog op een traditioneel Russisch bord, met 64 velden. Als er iemand aan de wieg van mijn damcarrière heeft gestaan, is het mijn moeder.”
Het flatje van Tamara herinnert aan de vele successen van haar zoon. „Alle prijzen en bekers die ik in de loop der jaren gewonnen heb, staan bij haar thuis. Mijn moeder bewaarde bijna alles van me, tot de artikelen uit kranten en damblaadjes aan toe”, aldus Baljakin, die gisteren halsoverkop naar Rusland is gevlogen om persoonlijk afscheid te nemen van zijn moeder. En om haar een zo fraai mogelijke laatste reis te bezorgen.

Zijn derde Nederlandse titel kreeg ze net niet meer mee. „Maar ik weet zeker dat ze trots op me is. En ik op haar.”

 Vertaal deze site 

Met dank aan

KNDB

Accon avm

Rabobank

Sanders Puzzelboeken

Bolletje

Visser Hattem B.V.

Everloo & Bakker

PODB

Muziekhuis Souman

Hubo Zwerus

Blok projectsoffering

Forbo

Ventilex

Eye-T webdesign uit Heerde

Imtech

Ellen4biz